فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 67 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهرام عموزاد*، یحیی حساس یگانه صفحات 1-26

    موسسات حسابرسی تابع قوانین بازار هستند و بنابراین سودآوری آن ها به رابطه بین حق الزحمه حسابرسی و بهای تمام شده انجام کار بستگی دارد. بازار حسابرسی در دهه های گذشته به شدت رقابتی شده است و درپی بحران های اقتصادی اخیر بیشتر هم شده است. این محیط منجربه فشار زیاد بر صاحبکاران حسابرسی شده است و بنابراین فشارهایی که صاحبکاران بر حسابرسان وارد می کنند نیز افزایش یافته است. این فشارها بصورت توافق برسر حق الزحمه حسابرسی و همچنین به قدرت صاحبکار در تحت الشعاع قرار دادن قضاوت حسابرس نمایان می شوند. هدف تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر بر فشارهای وارده بر حسابرسان و قضاوت های حرفه ای(اخلاقی) آنان می باشد. از روش های آماری همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی، تی استیودنت و تحلیل واریانس برای آزمون فرضیات پژوهش استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه افراد شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی با رتبه حسابرس ارشد به بالا بودندکه تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران معادل 192 نفر برآورد گردید. نتایج یافته ها نشان داد که اندازه موسسه و تجربه حسابرس با فشارهای وارده بر حسابرسان رابطه معکوس و با قضاوت حرفه ای آن ها، رابطه مستقیم و معنا داری دارند.

    کلیدواژگان: اندازه موسسه، تجربه حسابرس، فشار حسابرسی، قضاوت حرفه ای
  • حسین اعتمادی، احمدرضا معروفی، زهره محمدی شاد* صفحات 27-56

    حسابداران در تمامی جهان امروزه آموزه های حسابداری را با این تصور به کار می گیرند و در اختیار دیگران قرار می دهند، که آنچه ارایه می دهند چیزی جز یک اندازه گیری خنثی و بیطرفانه از رویدادهای اقتصادی نیست. اما در واقع، این اعداد بر مبنای استانداردها و رویه هایی ایجاد شده است که یک گفتمان مشخص را با خود همراه دارد. در این مقاله به تدقیق این گفتمان پرداختیم تا مشخص کنیم چه چیزی با این اعداد به ظاهر خنثی به مخاطبان حسابداری منتقل می شود و از این طریق کدام مراقبه جایگزین کدام تنبیه شده است. برای این منظور "مفاهیم نظری گزارشگری مالی" که به عنوان اصول نگرش حسابداری شناخته می شود و مبنای تدوین استانداردهای حسابداری می باشد را مورد تحلیل گفتمان و محتوا قرار می دهیم. حسابداران با انتقال گفتمان این بیانیه، در عملکرد خود مروج اندیشه ای ناگفته و نانوشته هستند که کشور را رو به تباهی می برد؛ غیبت گرایی و نامسیولیتی.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، مالی سازی، مفاهیم نظری گزارش گری مالی، غیبت گرایی، نامسئولیتی
  • رافیک باغومیان*، عرفان محمدی صفحات 57-87

    در پژوهش حاضر، تاثیر تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی بر رابطه میان ریسک های محیطی شرکت (شامل ریسک مالی، ریسک عملیاتی و ریسک تجاری) و حق الزحمه حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفته است. بدین صورت که محققین پس از طرح مبانی نظری و فرضیه های پژوهش، از طریق نمونه گیری به روش حذف سیستماتیک، تعداد 101 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را در یک قلمروی زمانی 5 ساله (1396-1392) به عنوان نمونه آماری انتخاب کردند و پس از استخراج داده های مورد نیاز و بررسی مفروضات کلاسیک رگرسیون خطی، به آزمون فرضیه های طرح شده در پژوهش با استفاده از رگرسیون خطی چند متغیره پرداختند. یافته های پژوهش، ضمن عدم تایید فرضیه ها، این نتیجه را در بر داشت که افزایش تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی موجب تضعیف شدت رابطه مستقیم میان ریسک های محیطی شرکت (شامل ریسک مالی، ریسک عملیاتی و ریسک تجاری) و حق الزحمه حسابرسی نخواهد شد.

    کلیدواژگان: ریسک های محیطی شرکت، ریسک مالی، ریسک عملیاتی، ریسک تجاری، حق الزحمه حسابرسی
  • محمدحسن ابراهیمی سرو علیا*، محمدجواد سلیمی، حمزه قوچی فرد صفحات 89-124

    با توجه به اهمیت رشد و توسعه بازار سرمایه در یک کشور، شناخت عوامل موثر بر سرمایه گذاری افراد در سهام، می تواند باعث توسعه و رشد بازار سرمایه گردد. زیان گریزی نزدیک بینانه (MLA) یکی از این عوامل است که توسط بنارتزی و تالر (1995) معرفی شد. در همین راستا پژوهش حاضر پس از سنجش نزدیک بینی و ضریب زیان گریزی سرمایه گذاران حقیقی فعال در بورس اوراق بهادار تهران، به بررسی اثر زیان گریزی نزدیک بینانه بر سرمایه گذاری در سهام به روش رگرسیون تجمعی  می پردازد. نمونه مورد بررسی شامل 403 سرمایه گذار است که دوبار پاسخ سوالات پژوهش را در فاصله زمانی 6 ماه در سال 1397 داده اند.نتایج این پژوهش بیانگر این است که میانه مقدار ضریب زیان گریزی برای سرمایه گذاران بازار سهام ایران 2.17 است. همچنین یافته های این پژوهش نشان داد که هر چقدر سرمایه گذاران زیان گریز، بیشتر به تغییر و ارزیابی پورتفوی سهام خود بپردازند؛ کمتر در سهام سرمایه گذاری می کنند و هرچه کمتر به ارزیابی و تغییر پورتفوی سهام خود بپردازند، بیشتر در سهام سرمایه گذاری می کنند؛ این یافته با تیوری زیان گریزی نزدیک بینانه سازگار است. پژوهش حاضر همچنین نشان می دهد که مردها، بیشتر از زنان و تحلیل گران بنیادی کمتر از تحلیل گران تکنیکال در سهام سرمایه گذاری می کنند. این پژوهش بر اهمیت زیان گریزی نزدیک بینانه در بازار سهام تاکید دارد و کاهش زیان گریزی نزدیک بینانه را عاملی برای افزایش سرمایه گذاری در سهام می داند

    کلیدواژگان: ضریب زیان گریزی، نقطه مرجع، زیان گریزی نزدیک بینانه، سرمایه گذاری در سهام
  • محمدامید اخگر*، حمزه زاهدوست صفحات 125-152

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه بین هزینه سرمایه و گردش مدیرعامل شرکت با تاکید بر فرصت های سرمایه گذاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. با بزرگ تر شدن شرکت ها، مالکان اداره شرکت را به مدیران تفویض نموده اند. هزینه سرمایه بالا که از تصمیمات ضعیف مدیران نشات می گیرد ممکن است به دلیل فقدان سرمایه کافی، شرکت را مجبور به چشم پوشی از فرصت های سرمایه گذاری کند، بنابراین می تواند در ارزیابی عملکرد هییت مدیره و تصمیمات مربوط به اخراج مدیر عامل موثر باشد. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ ماهیت، توصیفی - همبستگی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 188 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 تا 1394 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع 1504 سال - شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شد. در این راستا دو فرضیه تدوین گردید و برای اندازه گیری فرصت های سرمایه گذاری از دو سنجه  نرخ رشد ارزش بازار جمع دارایی ها و کیوتوبین استفاده گردید؛ برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون لجستیک و داده های ترکیبی استفاده شد. یافته های پژوهش در مدل کیوتوبین نشان می دهد که بین هزینه سرمایه و گردش مدیرعامل شرکت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد بدین معنا که هزینه سرمایه قدرت توضیح دهندگی جایگزینی مدیرعامل شرکت را دارد و جایگزینی مدیرعامل تحت تاثیر هزینه سرمایه بالا می باشد. همچنین یافتیم که فرصت های سرمایه گذاری باعث تشدید رابطه بین هزینه سرمایه و گردش مدیرعامل شرکت می شود. اما در مدل نرخ رشد ارزش بازار جمع دارایی ها، اثری از وجود رابطه بین هزینه سرمایه و گردش مدیرعامل شرکت یافت نشد.

    کلیدواژگان: گردش مدیرعامل شرکت، هزینه سرمایه، فرصت های سرمایه گذاری، نرخ رشد ارزش بازار جمع دارایی ها، کیوتوبین
  • عباس افلاطونی*، زهرا نیکبخت صفحات 153-175
    یکی از ابزارهای شرکت ها برای ارایه تصویری کم ریسک از خود، اتخاذ سیاست سود نقدی پایدار است. با این حال باید توجه داشت که به دلیل محدودیت های مالی، بسیاری از شرکت ها در بلندمدت قادر به اجرای این سیاست نیستند. این پژوهش نقش کیفیت سود را در اتخاذ سیاست سود نقدی پایدار در 148 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (شامل 1628 مشاهده) در بازه زمانی 1396-1386 بررسی می کند. بدین منظور، برای سنجش کیفیت سود از پنج معیار استفاده شده و برای بررسی نقش آن ها در اتخاذ سیاست سود نقدی پایدار، از رویکرد تعدیل جزیی و مفهوم سرعت تعدیل سود نقدی بهره گرفته شده است. برای برآورد مدل ها، رویکرد گشتاورهای تعمیم یافته با برآوردگر سیستمی به کار رفته است. نتایج در مجموع نشان می دهد که در مقایسه با سایر شرکت ها، شرکت هایی که از کیفیت سود بالاتری برخوردارند، توان بیشتری برای اجرای سیاست سود نقدی پایدار دارند. نتایج آزمون های تکمیلی با استفاده از برآوردگر تفاضل گیری شده، یافته های اصلی پژوهش را تایید می کند. یافته های پژوهش با مفاهیم مطرح در نظریه علامت دهی سازگار است.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، سود نقدی، گشتاورهای تعمیم یافته، برآوردگر سیستمی، برآوردگر تفاضل گیری شده
  • محسن رشیدی*، میلاد مردانی طلائی، محمد امیری صفحات 177-201
    تمایل به تغییر شیوه سرمایه گذاری در نتیجه عدم شفافیت در وضعیت مالی و استراتژی نامطلوب تجاری ایجاد می شود به نحوی که مدیران به منظور پوشش ریسک ناشی از عدم دریافت پاداش، اقدام به تغییر استراتژی های تجاری می نمایند. در این مقاله، هدف بررسی نقش پاداش مدیریت در تغییر ارتباط بین استراتژی های تجاری و سرمایه گذاری بیش (کمتر) از حد است. به همین منظور، داده های مربوط به 120 شرکت پذیرفته شده در سازمان بورس و اوراق بهادار برای دوره زمانی 1385 تا 1396 استخراج و از مدل رگرسیونی داده های ترکیبی برای آزمون فرضیه های تحقیق استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که استراتژی جسورانه منجر به سرمایه گذاری بیش از حد می شود. همچنین، نتایج حاصل از فرضیه دوم تحقیق بیانگر تاثیر معنادار پاداش مدیران بر ارتباط بین استراتژی جسورانه و سرمایه گذاری بیش از حد است. فرضیه سوم تحقیق مشخص می کند که استراتژی محافظه کارانه منجر به سرمایه گذاری کمتر از حد می شود. در نهایت، پاداش مدیریت اثر معناداری بر تعامل مشترک استراتژی محافظه کارانه و سرمایه گذاری کمتر از حد ندارد. در مجموع نتایج این تحقیق موید آن است که به منظور کنترل رویکرد و استراتژی های خوش بینانه مدیران و اجتناب از تحمیل هزینه های ناشی از دید کوتاه مدت، رویکردهای انگیزشی و همراه با رفتار مدیران مبنای پرداخت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استراتژی تجاری، سرمایه گذاری بیش (کمتر) از حد، پاداش مدیریت
  • زهره عارف منش*، محمدحسین قدیریان آرانی، زهره قدیریان آرانی صفحات 203-227

    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین  بحران مالی و تجدید ارایه صورت های مالیشرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این راستا، داده های 107 شرکت غیر مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1395-1389 مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین بحران مالی و اندازه گیری خطر ورشکستگی از الگوی امتیازدهی بازار نوظهور (امتیاز Z آلتمن) استفاده شد. به منظور دستیابی به هدف اصلی پژوهش دو فرضیه تدوین و از آزمون مقایسه میانگین و رگرسیون خطی چند متغیره با روش داده های ترکیبی برای آزمون آن ها به کار گرفته شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین شدت تجدید ارایه در شرکت های بحران زده و شرکت های سالم تفاوت معناداری وجود ندارد. باوجود این، خطر ورشکستگی به گونه ای مثبت و معنادار با شدت تجدید ارایه صورت های مالی رابطه دارد. به بیان دیگر، با افزایش خطر ورشکستگی، شدت تجدید ارایه صورت های مالی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: الگوی امتیازدهی، بازار نوظهور، بورس اوراق بهادار تهران، بحران مالی، تجدید ارائه صورت های مالی، خطر ورشکستگی
|
  • Shahram Amouzad *, Yahya Hasas Yaganeh Pages 1-26

    Audit firms are subject to market rules, and therefore their profitability depends on the relationship between audit fees and the cost of doing business. The audit market has become highly competitive over the past decades and has grown further behind the current economic crisis. This environment has led to a lot of pressure on the audited clients, and so the pressure exerted by the clients on auditors has also increased. These pressures appear in agreement with audit fees as well as on the authority of the clerk to overshadow the auditor's judgment. The purpose of this study is to investigate the factors affecting the pressure on auditors and their professional (moral) judgments. Pearson correlation, factor analysis, t-student and analysis of variance were used to test the research hypotheses. The statistical population of the study consisted of all persons employed in the audit firms of the member of the public accountants community with a senior senior auditor rank, and the number of samples was estimated using the Cochran formula of 192 people. The results of the findings showed that the size of the auditor and the auditor's experience are inversely related to the pressures of the auditors and have a direct and significant relationship with their professional judgment.

    Keywords: Enterprise Size, Auditor's experience, Audit pressure, professional judgment
  • Hossein Etemadi, AhmadReza Maroufi, Zohreh Mohammadi Shad * Pages 27-56

    Today, accountants all around the world, use accounting doctorines and share it with others with the idea that what they communicate is nothing but neutral measurement of economic events. What they communicate, however, is based on standards and procedures that bear a specific discourse. In this paper, we search for this subtle discourse in order to determine what is actually transmitted to the audience with the seemingly neutral numbers and in this process, the social punishments are replaced by which peculiar discipline. So we take the statemmenf of “Financial Reporting Theoretical Concepts”, known as Iranian Conceptual Framework, as the basis of Iranian accounting standards as a subject for content and discourse analysis. We show that by dissemination of the financialization discourse embedded in the statement, accountants promote unwritten and unspoken thoughts that take the national economy to a state of annihilation through what we call Absenteeism and Illiability

    Keywords: Critical Discourse Analysis, Finalization, Financial reporting theoretical concepts, Absenteeism, I liability
  • Rafik Baghoomian *, Erfan Mohammadi Pages 57-87

    This paper is aimed to review the effects of financial professional expertise of the audit In this study, we investigated the effect of audit committee members’ financial expertise on the relationship between the environmental risks of the company (including financial risk, operational risk and business risk) and the audit fee of the company. Thus, after explaining the theoretical foundations and implementation of hypotheses of the research, we selected 101 companies listed on the Tehran Stock Exchange TSE) through screening for a period of 7 years (2012-2018). We extracted required data, and then examined the classical assumptions of linear regression. Finally, we tested the implemented hypotheses by using multivariate linear regression. Findings showed that audit committee members’ financial expertise has a negative and significant relationship with audit fee and environmental risks of the company however; such a relationship does not weaken the severity of the direct relationship between environmental risks and the audit fee of the company.

    Keywords: Audit Committee, Environmental Risks, Financial Risk, Operational Risk, Business risk, audit fee
  • MohammadHasan Ebrahimi Sarv Olia *, MohammadJavad Salimi, Hamze Ghouchifard Pages 89-124

    Given the importance of the growth and development of the capital market in a country, knowing the factors that affect people's equity investment can help Capital market development and growth. Myopic Loss Aversion (MLA) is one of the factors introduced by Benartzi and Thaler (1995). In this regard, the present study, after measuring myopia and the loss aversion coefficient of real, active investors in the Tehran Stock Exchange, investigated the effect of Myopic Loss Aversion on equity investing by pooling regression method. The sample consisted of 403 investors who answered the research questions twice in 6 months in 2018. The results of this study indicate that the median value of the loss aversion coefficient for investors is 2.17. The results of this research show that more myopic loss-averse investors that more change and evaluate their stock portfolios; invest less in stocks and more myopic loss-averse investors that less change and evaluate their stock portfolios; invest more in stocks This finding is consistent with the theory of Myopic Loss Aversion. The findings also showed that men invest more in equities than women and fundamental analysts less than technical analysts. This study emphasizes the importance of myopic loss aversion in the stock market and considers the reduction of myopic loss aversion as a factor in increasing equity investment.

    Keywords: Loss aversion coefficient, reference point, Myopic Loss Aversion, Investing in Equity
  • MohamadOmid Akhgar *, Hamze Zaheddoost Pages 125-152

    The goal of my research is to explore relationship between the cost of capital and CEO turnover with an emphasis on investment opportunities in companies listed on Tehran Stock Exchange. By the expansion of companies, office's owners submit the company to managers. High cost of capital which stems from a poor decision-making in the process of management, might lead on account of sufficient investment to overlook the investments opportunities. Therefore, in a course of assessing the performance of managing committee and decisions concerned them, it might be effective. This research is practical and descriptive-correlative, from the viewpoint of purpose and nature, respectively. In order to achieve my purpose, 188 companies which has been accepted among the Tehran Stock Exchange, during 1387 to 1394 on the basis of systematic sampling-deletion method and overally, in order to perform the analysis, 1504 firm-years is considered. In line with the previous efforts, two assumptions has been cited, and two models: The growth rate of the market value of the total assets and Tobin’s Q have been tested as the representative of investment opportunities. In order to trial the validity of assumptions, we made use of logical regression and compound data. Findings on the basis of Tobin’s Q illustrate that there is a positive and meaningful relationship between cost of capital and CEO turnover. This means that the cost of capital is the explanatory power of the replacement CEO. We also find out that the investment opportunity intensifies the cost of capital and the CEO turnover; however, in the model of growth rate of market value of the total assets, there was no sign between the cost of capital and the CEO turnover.

    Keywords: CEO Turnover, Cost of capital, investments opportunities, the growth rate of the market value of the total assets, Tobin’s q
  • Abbas Aflatooni *, Zahra Nikbakht Pages 153-175
    One of the firms’ tools to provide a low-risk image is adopting a persistent dividend policy. However, it should be noted that due to financial constraints, many firms are unable to implement this policy in the long run. This research investigates the role of earnings quality in adopting a persistent dividend policy in 148 firms listed in Tehran Stock Exchange (TSE) (includes 1628 observations) during 2007-2017. To measure earnings quality, I use five proxies and to investigate their role in adopting a persistent dividend policy, I employ partial adjustment model and dividends adjustment speed concept. To estimate the models, I apply the Generalized Method of Moments (GMM) with system estimator. The research results show that compared with other firms, firms with lower total accruals, lower discretionary accruals, higher accruals quality, smoother earnings and higher overall earnings quality, are more able to conduct a persistent dividends policy. The research results using differenced-GMM estimator confirm the research primary results. These findings are consistent with the predictions of the signaling theory
    Keywords: Earnings quality, Dividends, Generalized Method of Moments, system estimator, Difference Estimator
  • Mohsen Rashidi *, Milad Mardani, Mohammad Amiri Pages 177-201
    The tendency to change the way investment is due to the lack of transparency in the financial situation and the unfavorable business strategy is created so that managers change business strategies in order to cover the risk arising from non-receipt of compensation. In this paper, the goal is to examine the role of managerial compensation in changing the relationship between business strategies and over (under) investment. For this purpose, data on 120 companies listed in Tehran Stock Exchange for the period of 1385 to 1396 were extracted and a hybrid data regression model was used to test the research hypotheses. The research results indicate that prospector strategy leads to over-investment. Also, the results of the second hypothesis of the research show that managers' compensation is significantly affected by the relationship between prospector strategy and over investment. The third hypothesis of the research indicates that a conservative strategy leads to under investment. Finally, managerial compensation has no meaningful effect on the coherent interaction of conservative strategy and under investment.
    Keywords: Business Strategy, over (under) investment, managerial compensation
  • Zohreh Arefmanesh *, MohammadHossein Ghadirian Arani, Zohreh Ghadirian Arani Pages 203-227

    The main purpose of this study is to investigation the relationship between financial distress and restatement of financial statement for listed companies on the Tehran Stock Exchange (TSE). Consequently, in this study a sample of 107 nonfinancial listed companies on the TSE from 2010 to 2016 were investigated. Emerging Market Scoring (EMS) model was used for determining the financial distress and bankruptcy risk. In conducting this study, two main hypotheses were proposed. Comparison of means tests (t-test) and multiple linear regression analysis on panel data were used to test these hypotheses. The research results showed that there is no significant difference between the magnitude of financial restatement in financially distressed and non-distressed companies. However, bankruptcy risk is positively related to magnitude of financial restatement. That is, the more the bankruptcy risk, the more magnitude of financial restatement.

    Keywords: Bankruptcy risk, Emerging Market Scoring, Financial Distress, Financial Restatement, Tehran Stock Exchange